Un dels pilars fonamentals per mantenir-nos sans és la realització d’activitat física de manera regular, com a mínim 30 minuts diaris, cinc dies a la setmana. Aquesta activitat combinada amb una alimentació sana milloren la nostra qualitat de vida.
En ocasions s’associen l’activitat física i la dieta com a eines per controlar o disminuir el pes corporal, però ambdues tenen importància per si soles per al manteniment de la salut en la població general.
Quan l’activitat física està planificada, estructurada, és repetitiva i realitzada amb un objectiu relacionat amb la millora o el manteniment d’un o més components de l’aptitud física parlem d’exercici físic o esport.
En general, les necessitats nutricionals i alimentàries de l’esportista són gairebé idèntiques a les de les persones sedentàries. Necessiten carbohidrats, greixos, proteïnes, vitamines, minerals i aigua en quantitats determinades per l’edat, estructura corporal i nivell d’activitat. Una dieta equilibrada es basa fonamentalment en hidrats de carboni (55-65%), incloent aliments rics en proteïnes (10-15%9 i greixos (25-30%). Excepte en esportistes que realitzin exercici intens, l’aigua és suficient com a líquid de reemplaçament.
S’aconsella com a pautes a l’hora de realitzar exercici físic esperar com a mínim 2 a 3 hores de digestió havent dinat, mantenir una hidratació abans i durant l’exercici sense esperar a tenir sensació de set, basar l’alimentació abans de l’entrenament en aliments rics en hidrats de carboni i pobres en greixos i proteïnes i, després de l’exercici reposar novament les reserves amb aliments rics en hidrats de carboni.
RECOMANACIÓ NUTRICIONAL ADAPTADA PER A ESPORTISTES ELABORADES PER LA UNITAT DE SUPORT NUTRICIONAL DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI DE LA VALL D’HEBRON
Per saber-ne més:
http://www.uned.es/pea-nutricion-y-dietetica-I/guia/deporte/index.htm?ca=n0