Campanya promoció de la salut

                    

PAFES_Cartell_DMAF_2012_caSi ara mateix ens trobéssim a l’office d’una planta d’hospitalització, en una consulta d’un centre d’atenció primària o en un àrea administrativa de qualsevol centre de l’ICS, en una reunió de 8 persones, 2 d’elles es queixarien de dolor d’esquena i 2 més patirien algun tipus de problema muscular. Al llarg de la seva vida 6 d’aquestes persones acabarien patint algun tipus de malaltia musculoesquelética.

Des que són petits ens trobem immersos dins un procés continu de maduració física i psíquica, a través de les escoles de formació, escoles esportives, etc. No obstant això, la forma que tenim de seure, de treballar o de realitzar les tasques domèstiques l’hem aprés, bàsicament, de manera innata o, si de cas, per imitació.

La realització d’aquestes activitats, mitjançant l’adopció d’uns hàbits posturals incorrectes, pot comportar l’aparició de trastorns musculoesquelètics. En l’actualitat aquests tipus de molèsties afecta, o pot arribar a afectar, la majoria de la població.

Què són els trastorns musculoesquelètics?

Per TME entenem el problemes de salut que  afecten l’aparell locomotor, és a dir, muscles,  tendons, esquelet ossi, cartílags, lligaments  i nervis. Els símptomes associats poden anar  des de molèsties lleus i puntuals, fins a lesions  irreversibles i discapacitats.

Característiques d’aquests trastorns són:

 • El dolor és la seva manifestació inicial.
 • Acostumen a tenir un temps de desenvolupament i recuperació llargs.
 • Afecten la qualitat de vida i de treball.
 • Apareixen especialment en activitats amb una  càrrega física important, i cal tenir present que  activitats que impliquin inactivitat muscular  també poden propiciar l’aparició d’aquests tipus de trastorns.
 • Tenen un origen multicausal

Com apareixen els trastorns musculoesquelètics?

Els problemes de salut apareixen concretament quan l’esforç mecànic supera la capacitat de càrrega dels components del sistema musculosquelètic descrits en el quadre anterior.

Es poden produir dos tipus de lesions, unes  agudes i doloroses i d’altres cròniques i de llarga durada. Les primeres estan causades per un  esforç intens i breu que pot produir una fallida  estructural i funcional (fractura, trencament de  lligament…). Les segones són conseqüència d’un  esforç mantingut, i produeixen dolor i disfunció  progressiva (tendinitis…).

Quina simptomatologia presenten:

Els símptomes són:

El dolor és el símptoma més freqüent i moltes  vegades l’únic que es manifestarà. Tanmateix,  pot aparèixer certa inflor, fatiga, pèrdua de força, limitació de la mobilitat, formigueigs i fins i tot pèrdua de sensibilitat.

L’aparició d’aquests símptomes acostuma a ser  gradual. Inicialment solen ser lleus i transitoris,  però evolucionaran cap a l’empitjorament si no  es detecten precoçment i s’apliquen les mesures correctores adients.

Es poden prevenir els trastorns musculoesquelètics?

Sí, els trastorns musculoesquelètics es poden prevenir i la tendència generalitzada actualment és prevenir-los des de la promoció de la salut i promovent l’adopció d’hàbits de vida saludable, que englobin tres punts de vista complementaris:

– Higiene postural.- Consisteix a adquirir l’hàbit de realitzar les postures i els moviments quotidians de la forma més adequada possible, a fi d’evitar malalties d’esquena, corregint algunes postures del nostre cos que realitzem de manera incorrecta sense adonar-nos-en

– Exercici físic.- L’activitat física regular és bona per a  totes les edats, i tot l’organisme en surt beneficiat.

– Alimentació saludable.-El sobrepès pot contribuir a l’aparició o l’agreujament dels trastorns musculoesquelètics. A més, s’atribueix a la dieta mediterrània, un important poder protector davant l’aparició d’algunes malalties com les cardiovasculars.

Amb aquesta finalitat, des del servei de prevenció de riscos laborals es promou una Campanya de prevenció dels trastorns musculoesquelètics a l’ICS

Quin és l’objectiu?

Aconseguir que els professionals de l’ICS millorin els seus hàbits de vida, promovent els canvis en els seus hàbits posturals,  la realització d’exercici físic i una alimentació saludable”.

Què farem?

Et mostrarem els beneficis que té per la salut l’adopció d’hàbits saludables, tant en l’activitat física com en l’alimentació.

Treballarem els hàbits posturals, tant a nivell professional com personal, amb informació sobre quines postures s’han adoptar, com s’han de manipular càrregues, etc. no només en la nostre feina diària sinó també en les activitats quotidianes més comunes, com conduir, fer el llit, planxar, etc.

Ensenyarem com fer estiraments musculars i exercicis de relaxació a través d’activitats col·lectives i formació específica amb la participació de professionals especialitzats.

Promourem l’activitat física seguint les recomanacions  del Pla d’activitat física, esport i salut, per explicar els beneficis per a la salut que proporciona l’activitat física.

T’oferirem  estratègies per a seguir de manera fàcil i còmoda una alimentació saludable basada en la dieta mediterrània.

Com ho farem?

A través de l’organització d’activitats col·lectives de caire lúdic per fer exercici físic, estiraments musculars, concursos de cuina, etc, en cada àmbit.

Oferiment des de les UBP d’un programa d’activitat física per a les persones que desitgin un seguiment específic individualitzat.

Informació sobre hàbits posturals, exercici físic i alimentació saludable en les intranets i les xarxes socials corporatives, mitjançant tríptics, vídeos, enquestes, concursos, etc,.

Sessions pràctiques d’exercicis d’estiraments i potenciació muscular monitoritzades per professionals qualificats.

Donarem eines per a fer una compra saludable, per a cuinar d’una forma saludable i com menjar fora de casa seguint una dieta saludable, entre d’altres.

Totes les activitats s’han dissenyat de manera interactiva perquè tots els professional puguin participar i col·laborar amb la campanya.

4 respostes a Campanya promoció de la salut

 1. ana maria barbero sans ha dit:

  ESTIC MOLT D’ACORD AMB LA INICIATIVA, PERÒ PER TAL QUE SIGUI EFECTIVA S’HAURIA DE PODER REALITZAR DURANT L’HORARI LABORAL. PENSO QUE CUIDAR-NOS COM A PERSONES ÉS BÀSIC PER A LA NOSTA TASCA PROFESSIONAL.

  • riscosucp ha dit:

   Hola, Ana Maria
   Els hàbits saludables han de ser extensius a totes les activitats. Es cert que dediquem moltes hores a la feina i molts d’aquests els hauriem d’incorporar a la nostra activitat laboral. El nostre objectiu és promoure l’adopció d’aquests hàbits i compartir experiencies que puguin ser d’utilitat per a tots els professionals.

   Salutacions

 2. ana maria barbero sans ha dit:

  també penso que val la pena promoure la salut emocional i prevenció de burn-out al mateix lloc de feina. Fins ara l’ICS no proporciona aquest suport: supervisió terapèutica pels nostres equips, eines i ESPAI FÍSIC I TEMPORAL de meditació, relaxació etc dins del nostre mateix horari, etc.

  • riscosucp ha dit:

   Bon dia, Anna Maria
   Tens molta raó en el teu comentari. Els nostres objectius inicials han estat la promoció d’hàbits saludables, però no podem descartar obrir-noa a altres temes en un futur.
   Anima’t a enviar-nos experiències i aportacions teves o dels companys de feina.

   Salutacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s