RENTAT DE MANS

Embed from Getty Images

El 5 de maig es va celebrar el Dia Mundial de la Higiene de Mans. Hem volgut recuperar aquest tema perquè rentar-se les mans és la mesura més eficaç per reduir la transmissió d’infeccions.

La higiene de les mans és un hàbit senzill, que dura menys d’un minut i que comporta grans beneficis. Cal adquirir-lo des de la infància i integrar-lo a la vida diària, des que ens despertem fins que ens anem a dormir.

A les mans hi ha milers de microbis, com ara bacteris, virus i fongs, que són imperceptibles per a l’ull humà i que es van recollint de l’entorn (a casa, a l’escola, a la feina, al jardí i d’animals, de mascotes, d’aliments, etc.). Rentar-se les mans freqüentment contribueix a eliminar-los i a evitar que es propaguin i puguin causar malalties i infeccions.

Quan cal rentar-se les mans?

  • Abans de preparar o de menjar qualsevol aliment.
  • Després de tocar aliments crus.
  • Abans i després d’anar al lavabo.
  • Després de mocar-se, tossir o esternudar.
  • Cada cop que manipulem escombraries, diners, cartrons, etc.
  • Quan toquem animals i aliments per a animals.
  • Abans i després de visitar una persona malalta.
  • Després de jugar a l’aire lliure.
  • Després de tocar baranes d’escales o barres per agafar-se del transport i d’altres llocs públics.
  • I sempre que les mans estiguin brutes.

Com cal rentar-se les mans?

Les mans s’han de rentar amb aigua tèbia i sabó, preferiblement líquid i amb PH neutre, fins a l’alçada dels canells, amb moviments de fricció i rotació. Cal fregar bé palmell contra palmell i posar el palmell de la mà dreta sobre el dors de l’esquerra i viceversa. S’han d’entrellaçar els dits, per netejar bé els espais que hi ha entre ells, i rentar-ne el dors contra el palmell oposat amb els dits travats. A continuació i amb moviments rotatoris, cal fregar bé els polzes (cadascun amb la mà contrària) i, posteriorment, les puntes dels dits d’una mà sobre el palmell de l’altra mà, fent especial atenció a les ungles. Finalment, cal esbandir les mans sota el raig d’aigua i eixugar-les amb una tovallola neta, un paper d’un sol ús o un assecador.

Altres pautes per a una higiene de les mans correcta inclouen treure’s les joies (rellotges, anells i braçalets) prèviament, perquè poden interferir en el rentat.

Per saber-ne més: Higiene de mans

Font: Canal Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en Hàbits saludables i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s