Menjar sense gluten

Els darrers mesos sembla que la moda per aprimar-se és fer una dieta sense gluten. Diuen que el blat, i tot el que fem a partir d’aquest cereal, ha deixat de ser bo per al nostre organisme, segons algunes tendències.

Aquest tipus de dieta, però, no és recomanable com a dieta saludable o per perdre pes ―excepte que sigui per indicació mèdica, en cas de patir alguna malaltia com ara la celiaquia, la sensibilitat al gluten o l’al·lèrgia al blat.

No és el fet de deixar de menjar gluten el que ens fa aprimar, sinó l’adopció d’hàbits alimentaris saludables.

Què és el gluten?

El gluten és una proteïna que es troba en alguns cereals ―com ara el blat, l’ordi, la civada i el sègol.

On podem trobar gluten?

Podem trobar-ne en els menjars que portin algun d’aquests cereals, però també com a excipient en alguns medicaments i plats precuinats.

Símptomes de la celiaquia, la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat

Els símptomes són molt diversos i poden variar depenent de l’etapa de la vida en què ens trobem. Els més freqüents són: pèrdua de pes, pèrdua de la gana, fatiga, nàusees, vòmits, diarrea, dolors abdominals, alteracions del caràcter, meteorisme i anèmia per dèficit de ferro resistent al tractament.

A Europa una de cada 100 persones és celíaca, intolerant al gluten o al·lèrgica al blat, però una part important no sap que ho és. El diagnòstic de la intolerància al gluten s’ha de buscar i es pot fer amb unes proves específiques en sang, encara que la prova més fiable és la biòpsia intestinal.

L’únic tractament que hi ha actualment és la dieta estricta sense gluten. La ingesta de petites quantitats de gluten de forma continuada pot provocar trastorns greus en la persona que pateix aquesta malaltia.

És molt important llegir les etiquetes dels aliments per verificar que no hi hagi contaminació encreuada. Qualsevol aliment que consumeixi una persona celíaca ha d’estar elaborat en llocs nets i amb utensilis propis, per evitar que es contamini.

Si teniu qualsevol dubte sobre aquest tema, podeu consultar-lo amb la nostra unitat o amb el vostre professional de medicina de família.

Trobareu més informació a:

Canal Salut-malaltia celíaca

Associació Celíacs de Catalunya

FACE

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s