Que és la dieta del paleolític o paleodieta?

Embed from Getty Images

“Cal menjar amb gana i beure amb set, fer exercici i recuperar la libido” Loren Cordain

Des de fa un temps, sentim a parlar amb freqüència de la dieta ancestral, primitiva o paleo. És una moda? Hi ha qui diu que no perquè el que es pretén és menjar com ho feien els nostres antecessors, cosa que ens ha fet sobreviure fins als nostres dies. Segons els seguidors d’aquest tipus de dieta, l’ésser humà està més ben adaptat per digerir els aliments amb els quals ha estat en contacte des de fa milions d’anys com són les llavors, les fruites, les verdures, la carn, el peix…  i que, segurament, la nostra genètica no està tant ben adaptada per als aliments que van venir més tard, com els cereals, lactis, llegums i sobretot els precuinats.

Segons Carlos Pérez,  fisioterapeuta i autor del llibre Paleovida, la paleodieta no s’allunya tant de la dieta mediterrània.

El creador de la dieta paleolítica, el científic americà Loren Cordain, diu que la dieta òptima és aquella per a la qual estem preparats genèticament i defensa la necessitat de recuperar la sensibilitat a unes necessitats vitals que s’han perdut amb la vida moderna.

També hi ha qui no està d’acord amb aquest tipus de dieta. Albert Lecube, metge coordinador del Grup d’Obesitat de la Societat d’Endocrinologia i Nutrició, defensa que l’alimentació ha de ser variada i tenir  les proporcions adequades.

Alfredo Martínez, catedràtic de Nutrició Humana de la Universitat de Navarra, diu que  “No és més sana la manera en la  qual menjaven en el Paleolític. Entre altres coses perquè menjaven el que podien, i depenien de si caçaven un mamut o trobaven baies. L’alimentació era més oportunista” Les proporcions de greixos, hidrats de carboni i proteïnes consumides eren molt diferents de les recomanades ara. El gran problema de l’estil de vida actual és el sedentarisme i la manca d’exercici, segons l’Alfredo Martínez

La dieta de la majoria de les persones, a hores d’ara, té una gran quantitat d’hidrats de carboni. Els nostres avantpassats només menjaven animals i plantes per nodrir-se. No tenien aliments emmagatzemats, com tenim avui dia, i menjaven de forma esporàdica la qual cosa va fer que el seu cos s’adaptés a emmagatzemar energia en forma de greix. És per això que en menjar més hidrats de carboni dels que necessitem diàriament els acumulem com a greix.

El que es pretén amb la paleodieta és modificar aquests costums reduint la ingesta d’hidrats de carboni processats, no només el sucre sinó també els provinents de llavors i, fins i tot, els integrals. Amb aquesta dieta es busca mantenir un nivell òptim de greix corporal, estabilitzar les ganes de menjar i els nivells d’energia i ajudar a prevenir malalties relacionades amb l’estil de vida.

Què  es menja?

Embed from Getty Images>
La base de la dieta són les verdures, en menys quantitat la carn, el peix i els ous. I, en últim lloc, les fruites, els fruits secs, les llavors, els olis, les espècies i les verdures.

El àpats s’han de centrar en les verdures, grans quantitats de verdura en lloc del que fem habitualment que és quantitats més petites com a acompanyament. Les verdures no  tenen gaires calories i han de ser la font principal d’on obtenir els hidrats de carboni i els micronutrients.

Al Paleolític,  la majoria de les calories de l’alimentació eren les que s’obtenien menjant carn d’animals que era també la principal font de proteïnes i greixos saludables.

Què no es menja?

Embed from Getty Images
En aquesta dieta s’evita completament tot allò que té sucre: refrescos, sucs, dolços i tot el es fa  amb farina de blat, blat de moro: pa, pizza, pasta.

El que si es pot prendre de forma esporàdica són alguns productes com el cafè, l’alcohol, els productes lactis, la xocolata  i  l’arròs (sempre blanc). També es fa una excepció amb els llegums que són rics  en potassi i magnesi, però tenen més hidrats de carboni i menys proteïnes que la carn

 

 

 

 

Font:
http://www.polanutricion.com/noticias/la-verdad-de-la-paleodieta.html
http://www.estilopaleo.com/2012/03/la-dieta-paleo-explicada-y-en-detalle.html
https://smoda.elpais.com/belleza/paleodieta-comer-como-el-hombre-de-las-cavernas/
Aquesta entrada s'ha publicat en Paleo dieta i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s