Hipertensió arterial

Embed from Getty Images

Es considera que una persona més gran de 18 anys té hipertensió arterial si  la xifra que presenta en el mesurament de la tensió és igual o superior a 140/90mmHg.

La hipertensió arterial és un dels factors de risc més importants per patir una malaltia cardiovascular, cosa que fa que el seu tractament sigui molt important per tal de disminuir-ne el risc. Amb el tractament de la hipertensió es pretén mantenir les xifres de pressió arterial per sota dels 140/90 mmHg. El principal benefici cardiovascular a curt o a mitjà termini és directament proporcional a la reducció de la pressió arterial. Per disminuir les xifres de tensió arterial no només cal un tractament farmacològic, sinó que també cal un canvi en l’estil de vida.

Modificacions en l’estil de vida:

  • Hem de reduir la ingesta de sal a < 6 g al dia, això és una mesura efectiva en les persones hipertenses, especialment, en les més grans de 55 anys.
  • La pèrdua de, com a mínim, 4 kg de pes en les persones hipertenses amb un índex de massa corporal > 27 kg/m2 és molt recomanable.
  • Totes les persones hipertenses han de rebre consells per practicar exercici físic aeròbic a una intensitat del 60%-80% de la freqüència cardíaca màxima, de 45 minuts a 60 minuts, almenys, tres dies a la setmana.
  • Les persones hipertenses que beuen alcohol han de rebre consell per reduir-ne el consum a menys de 140 g/setmana els homes i a menys de 70 g/setmana les dones.
  • Es recomana una dieta rica en fruites, vegetals i productes lactis desnatats i la reducció de greixos totals i saturats.
Embed from Getty Images

L’objectiu de les mesures no farmacològiques és reduir els valors de la Pressió Arterial. L’efectivitat d’aquestes mesures pot ser variable segons les característiques dels pacients i sempre s’ha d’individualitzar i prioritzar.

 Com a resum, podem dir que la reducció de pes i la ingesta de sodi, soles o combinades, disminueixen la pressió arterial i poden reduir la necessitat de prendre fàrmacs.

No obstant això, sempre, si teniu qualsevol dubte, consulteu el vostre metge.

 NO JUGUEU AMB LA HIPERTENSIÓ, PRENEU LA MEDICACIÓ

Consells per als pacients i per a la persona que els cuida

 Fulls per a pacients – Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC)

 Font: Guia de pràctica clínica de l’Institut Català de la Salut
           Canalsalut.gencat.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Hipertensió arterial i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s