Vacunació de l’Hepatitis B als treballadors de l’àmbit sanitari

 • La vacuna està indicada per a la profilaxi de professionals amb risc d’exposició a sang i líquids biològics
 •  Aquesta vacuna es pot administrar a dones gestants i en lactància materna.

Serologies prevacunals

És convenient fer l’examen prevacunal per conèixer l’estat immunològic del treballador en relació al virus de l’hepatitis B (VHB) i per a la conseqüent actuació davant les exposicions accidentals a material potencialment contaminant.

 • En el supòsit d’un treballador sanitari que no pot acreditar haver rebut les tres dosis i del que no disposem d’estudi serològic previ, caldrà fer una determinació d’antiHBs i antiHBc per conèixer el seu estat d’immunització.
 • Si es tracta d’un treballador sanitari que acredita documentalment estar vacunat o es pot deduir que ho està per la data de naixement i calendari vacunal vigent al seu país d’origen però que no coneix el resultat de les serologies postvacunals serà convenient determinar-li els antiHBs.
 • Els nascuts entre l’any 1981 i el 1987 han rebut primovacunació d’hepatitis B amb tres dosis als 11 anys d’edat i a partir de 1987 han rebut tres dosis de vacuna hepatitis A+B.
 • Si en la determinació de l’antiHBs que se li realitza al Centre Sanitari no es pot garantir la protecció (títols d’antiHBs< 10 mUI/ml), se li administrarà una quarta dosi de vacuna.
 • Al cap d’ un mes o un mes i mig es determinaran els títols antiHBs. Si no es pot garantir protecció necessària es procedirà a administrar dues dosis més de vacuna fins a completar un total de sis dosis administrades. Novament, al cap d’ 1 mes o 1’5 mesos es determinaran títols antiHBs.
 • Si tot i havent rebut un total de sis dosis no es pot garantir la protecció: títols d’antiHBs< 10 mUI/ml, es catalogarà el treballador com a no responedor.
 • Si es tracta d’un treballador sanitari que aporta serologies postvacunals amb protecció suficient (títols d’antiHBs> 10 mUI/ml), es considerarà immunitzat i no cal realitzar noves determinacions mentre mantingui la condició d’immunocompetent.

Pautes de vacunació

La pauta vacunal estàndard consisteix en 3 dosis administrades per via intramuscular al deltoides als 0, 1 i 6 mesos.

 • En situacions en les quals es desitgi una protecció ràpida és preferible la pauta 0, 1, 2 mesos i en aquests casos cal aplicar una quarta dosi als 6 o 12 mesos de la primera dosi per garantir la duració d’aquest efecte protector. També es pot realitzar una pauta ultraràpida: 0, 7 dies, 21-28 dies, 12 mesos.
 • Les pautes ràpida i ultraràpida poden estar indicades en aquells casos de treballadors sanitaris no vacunats prèviament i que realitzen tasques amb alt risc de contagi, com són els procediments invasius que predisposen a infeccions (PIPI), treballadors en centres d’hemodiàlisi, treballadors d’unitats d’intensius i de serveis d’urgències.

Eficàcia protectora de la vacuna i dosi de record

 • L’eficàcia protectora de la vacuna oscil·la entre el 80 i el 100 % depenent de l’edat i de la immunocompetència en el moment de la vacunació. Els adolescents i adults joves són els que millor responen a la vacuna i els majors de 40 anys, els immunodeprimits, els trasplantats, els infectats pel VIH i els hemodialitzats són els que en responen pitjor.
 • No es coneix amb certesa la duració de la protecció que confereix la vacuna però la protecció en front de la malaltia clínica és de 20 anys o més, essent probable que en els individus sans vacunats durant l’adolescència i l’edat adulta jove pugui durar tota la vida.
 •  Tot i que el títol d’antiHBs pot declinar o inclús desaparèixer amb el temps, la memòria immunològica que confereix per la vacuna fa que el contacte amb el virus salvatge desencadeni una resposta immunitària anamnèstica que atura la infecció.
 • No es recomana l’administració de dosi de record, excepte si hi ha situacions d’immunosupressió o a pacients d’hemodiàlisi. En aquests casos cal administrar dosi booster quan el títol d’antiHBs és inferior a 10UI/ml.
Bibliografia
 • Societat catalana de seguretat i medicina del treball: guia de vacunació per al personal que treballa en l’àmbit sanitari (agost 2013)
 • Protocol de vacunes de la UBP de l’Àmbit de BCN Ciutat (abril 2012)
Autors: UBP BCN Ciutat
Aquesta entrada s'ha publicat en Vacunes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s