Complicacions i signes d’alerta de la diabetis

És important conèixer les possibles complicacions de la diabetis perquè és mes fàcil evitar-les que guarir-les totalment, un cop han aparegut.

Recordeu: aquestes complicacions es poden evitar o, almenys, atenuar, amb un bon autocontrol de la malaltia.

                COMPLICACIONS CRÒNIQUES:

  • Tendència a l’ENVELLIMENT PRECOÇ DE LES GRANS ARTÈRIES.

    Això produeix un major risc de patir accidents vasculars (embòlies) infarts de miocardi i l’arribada defectuosa de la sang a les extremitats inferiors, amb la corresponent mala cicatrització de ferides aparentment poc importants.

  • AFECTACIÓ ESPECÍFICA DELS ULLS (retinopatia diabètica) amb el risc de perdre la visió.
  • AFECTACIÓ ESPECÍFICA DEL RONYÓ (nefropatia diabètica) amb el risc de patir insuficiència renal crònica i haver de necessitar diàlisi o un trasplantament de ronyó.
  • AFECTACIÓ ESPECÍFICA DEL SISTEMA NERVIÓS (neuropatia diabètica) amb l’aparició de trastorns de la sensibilitat (especialment a les cames i als peus) i la disminució de la potència sexual de l’home.
  • Una diabetis mal compensada pot afectar LA FERTILITAT DE LA DONA.
  • Poca capacitat per lluitar contra les infeccions, poden aparèixer diverses lesions de pell.

               COMPLICACIONS AGUDES:

CETOACIDOSI o HIPERGLUCÈMIA

És la manifestació clínica d’un excés de glucosa a la sang, amb la corresponent intensificació de la necessitat d’orinar i de beure per intentar evitar la deshidratació.

Al risc de deshidratació, s’hi afegeix, si el tractament no és ràpid i eficaç, l’augment dels cossos cetònics (que apareixen en l’orina) i la progressiva acidificació de la sang.

El grau més intens d’aquesta complicació és el coma diabètic, que pot arribar a ser molt greu.

La causa sol ser una administració d’insulina deficient, la presència d’una malaltia afegida (infecció, traumatisme, intervenció quirúrgica, etc.) i també una important transgressió dietètica.

HIPOGLUCÈMIA

És un descens excessiu del nivell de glucosa de la sang.

Es manifesta, amb més o menys intensitat, amb mareig, desorientació, sudoració, tremolor, feblesa intensa, fins i tot, això pot arribar a produir convulsions i pèrdua de la consciència.

Les causes solen ser un excés d’insulina o de medicaments antidiabètics orals, una alimentació insuficient –sobretot de fècules–, retards en la ingesta, una activitat física excessiva o  la combinació de diversos factors.

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Diabetes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s