Metges MIR i Salut Mental

Dins de les tasques de la Unitat de Suport a la Salut Mental del Treballador (USSMT) hi ha l’avaluació inicial i el seguiment dels MIR de medicina familiar i comunitària. Aquesta tasca l’ha estat fent des del principi la Unitat Bàsica de Prevenció de Riscos Laborals (UBPMN). En les 3 darreres edicions també compta amb el suport dels professionals del Centre de Salut Mental (CSM) de Badia del Vallès, integrats tots ells en la USSMT.

L’estudi inicial dels MIR ha consistit en una avaluació clínica i psicològica. Dins de la part clínica, s’ha fet una historia clínica completa, amb avaluació analítica i serològica, exploració física per aparells, control de TA, talla, pes, ECG i control de visió. L’avaluació psicològica ha consistit en una entrevista amb el metge avaluador i en els següents exàmens d’avaluació psicològica i psicopatològica:

  • SCL-90-R (Symptom Check List 90). Test de 90 preguntes, designat per avaluar un ampli rang de problemes psicològics i símptomes de psicopatologia dins dels camps següents: somatització, trets obsesivocompulsius, sensibilitat interpersonal, depressió, ansietat, hostilitat, ansietat fòbica, ideació paranoide, psicoticisme i una darrera categoria d’ítems addicionals. És un instrument que ha demostrat la seva validesa i utilitat i és un dels utilitzats més àmpliament per detectar destret psicològic a la pràctica clínica.
  • TMMS-24 (Trait Meta-Mood Scale). És un test de 24 preguntes que avalua la intel·ligència emocional de l’individu.
  • Escala d’esdeveniments vitals estressants. Mesura l’impacte sobre la persona d’una sèrie de circumstàncies de la nostra vida diària, com ara el grau d’estrès que ens poden provocar.

 

  • Test d’empatia de Jefferson. És un test desenvolupat a la Universitat de Jefferson per mesurar el grau d’empatia dels professionals mèdics amb els seus pacients. Ha demostrat la seva validesa en diferents estudis internacionals.
  • IPAQ (International Physic Activity Questionnary). Mesura el grau d’activitat física segons diversos paràmetres, com les hores setmanals de dedicació a l’esport i les hores que ens passem asseguts i sedentaris. Els resultats es classifiquen en nivell alt, moderat o baix.

Aquests estudis es tornaran a fer durant cada any de la residència en motiu de les trobades periòdiques amb la Unitat Docent. En els casos en què hi hagi desviació en els resultats o bé que el resident mateix ho demani, es torna a citar el resident a la USSMT per donar-li suport psicològic o psiquiàtric segons el que calgui.

En les darreres cinc edicions s’han avaluat un total de 150 professionals, amb resultats molt favorables. Només en un cas es va haver de fer una consulta externa especialitzada. S’ha donat assistència als residents que ho han necessitat. Els motius més freqüents han estat patologies depressives i quadres d’ansietat, que s’han resolt amb l’ajut dels professionals de la USSMT.

Cal remarcar que la USSMT és a disposició de tots els treballadors, siguin o no residents, per tal de donar sortida als diferents problemes que puguin tenir. Per posar-s’hi en contacte només cal adreçar-se a la UBP corresponent i demanar visita.

Aquesta entrada s'ha publicat en Assistència sanitària, Benestar emocional, Salut Mental i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s