Prevenció del melanoma

La transformació maligna dels melanòcits dóna origen al melanoma, un tipus de càncer de pell de comportament agressiu que es pot curar si es diagnostica i s’extirpa a temps. La incidència d’aquest tumor ha anat augmentant en les últimes dècades de forma exponencial, a causa de la modificació dels hàbits d’exposició solar de la població.

El melanoma pot aparèixer en qualsevol localització de la pell o de les mucoses, fins i tot en els palmells o les  plantes dels peus, en els genitals, entre els cabells, o sota les ungles. De forma més infreqüent també es pot desenvolupar en les estructures de l’ull. Habitualment es manifesta en forma de lesió pigmentada (piga o nevus) que pot aparèixer de nou o a partir d’un canvi en una lesió prèvia normal. En les fases inicials la taca no sol tenir relleu ni causa cap tipus de molèstia, tot i que a mesura que el tumor creix, pot aparèixer picor i fins i tot sagnat.

A l’Estat espanyol se’n diagnostiquen uns 3.600 casos anuals. És un tumor més freqüent entre  les dones (2,7 % dels càncers femenins) que entre els homes (1,5%).

La principal responsable del melanoma és la radiació ultraviolada, fonamentalment, per l’exposició inadequada al sol o  a altres fonts artificials com les làmpades bronzejadores de radiacions ultraviolades.

Segons la longitud d’ona poden ser UVA, UVB, llum visible i raigs infraroigs. Les radiacions UVB i UVA representen menys del 10% de les radiacions que conformen tot l’espectre solar, mentre  que els infraroigs i la llum visible abasten més del 90%.

Sabeu com afecta a la pell cada una de les radiacions: UVA, UVB i IR?

  1. Radiació ultraviolada (UV): UVA i UVB

–  La radiació UVA suposa un 90% de la radiació UV. Arriba a nivells profunds de la dermis. És l’ origen de les al·lèrgies solars cutànies i el càncer de pell (melanoma). A més afavoreix l’ acumulació de dos pigments, la melanina i la lipofucsina, aquest últim causant de les taques associades al fotoenvelliment de la pell

-La radiació UVB és la causant de l’enrogiment immediat de la pell i el deteriorament del sistema immunitari cutani. Origina cremades i a llarg termini provoca alteracions en el nostre ADN

-La radiació infraroja (IR) augmenta la temperatura de la  pell, i això causa la vasodilatació dels capil·lars sanguinis, l’enrogiment cutani i la deshidratació. També facilita la formació de radicals lliures que oxidaran les estructures biològiques de la  pell, potenciaran la destrucció de col·lagen i limitaran la seva producció, cosa que provocarà, més arrugues i més profundes, pèrdua de fermesa, elasticitat i flacciditat.

Heu de tenir present la informació següent:

– Poseu-vos el filtre solar a totes les parts del cos  que estaran exposades al sol, incloent-hi  les orelles i els  llavis, que són els grans oblidats. Al cap, un barret o una gorra.

– Amb el para-sol no n’hi ha prou  per protegir-nos.

– La roba mullada NO protegeix pel que fa a  les radiacions. Utilitzeu sempre roba seca.

– Cal fer servir ulleres de sol amb vidres de qualitat que evitaran l’aparició de cataractes.

– No us poseu colònies ni perfums amb alcohol abans d’exposar-vos al sol perquè són fotosensibilitzants i indueixen a l’aparició de taques, dermatitis i irritacions

– Després de banyar-vos, cal eixugar-se  bé la pell perquè l’aigua té un “efecte lupa” i incrementa el risc de cremades.  Fregar amb la tovallola comporta l’arrossegament del fotoprotector, així que després d’eixugar-vos cal que us apliqueu un altre cop el filtre solar.

Us adjuntem les recomanacions de la fundación piel sana7 TRIPTICO Euromelanoma 2016 GENERICOS_Página_1 7 TRIPTICO Euromelanoma 2016 GENERICOS_Página_2

 AUTORS: UBP Joan XXIII
Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Estiu, Hàbits saludables i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s