Prevenció del melanoma

Embed from Getty Images

La transformació maligna dels melanòcits dóna origen al melanoma, un tipus de càncer de pell de comportament agressiu que es pot curar si es diagnostica i s’extirpa a temps. La incidència d’aquest tumor ha anat augmentant en les últimes dècades de forma exponencial, a causa de la modificació dels hàbits d’exposició solar de la població.

El melanoma pot aparèixer en qualsevol localització de la pell o de les mucoses, fins i tot en els palmells o les  plantes dels peus, en els genitals, entre els cabells, o sota les ungles. De forma més infreqüent també es pot desenvolupar en les estructures de l’ull. Habitualment es manifesta en forma de lesió pigmentada (piga o nevus) que pot aparèixer de nou o a partir d’un canvi en una lesió prèvia normal. En les fases inicials la taca no sol tenir relleu ni causa cap tipus de molèstia, tot i que a mesura que el tumor creix, pot aparèixer picor i fins i tot sagnat.

A l’Estat espanyol se’n diagnostiquen uns 3.600 casos anuals. És un tumor més freqüent entre  les dones (2,7 % dels càncers femenins) que entre els homes (1,5%).

Embed from Getty Images

La principal responsable del melanoma és la radiació ultraviolada, fonamentalment, per l’exposició inadequada al sol o  a altres fonts artificials com les làmpades bronzejadores de radiacions ultraviolades.

Segons la longitud d’ona poden ser UVA, UVB, llum visible i raigs infraroigs. Les radiacions UVB i UVA representen menys del 10% de les radiacions que conformen tot l’espectre solar, mentre  que els infraroigs i la llum visible abasten més del 90%.

Sabeu com afecta a la pell cada una de les radiacions: UVA, UVB i IR?

  1. Radiació ultraviolada (UV): UVA i UVB

–  La radiació UVA suposa un 90% de la radiació UV. Arriba a nivells profunds de la dermis. És l’ origen de les al·lèrgies solars cutànies i el càncer de pell (melanoma). A més afavoreix l’ acumulació de dos pigments, la melanina i la lipofucsina, aquest últim causant de les taques associades al fotoenvelliment de la pell

-La radiació UVB és la causant de l’enrogiment immediat de la pell i el deteriorament del sistema immunitari cutani. Origina cremades i a llarg termini provoca alteracions en el nostre ADN

-La radiació infraroja (IR) augmenta la temperatura de la  pell, i això causa la vasodilatació dels capil·lars sanguinis, l’enrogiment cutani i la deshidratació. També facilita la formació de radicals lliures que oxidaran les estructures biològiques de la  pell, potenciaran la destrucció de col·lagen i limitaran la seva producció, cosa que provocarà, més arrugues i més profundes, pèrdua de fermesa, elasticitat i flacciditat.

Heu de tenir present la informació següent:

– Poseu-vos el filtre solar a totes les parts del cos  que estaran exposades al sol, incloent-hi  les orelles i els  llavis, que són els grans oblidats. Al cap, un barret o una gorra.

– Amb el para-sol no n’hi ha prou  per protegir-nos.

– La roba mullada NO protegeix pel que fa a  les radiacions. Utilitzeu sempre roba seca.

– Cal fer servir ulleres de sol amb vidres de qualitat que evitaran l’aparició de cataractes.

– No us poseu colònies ni perfums amb alcohol abans d’exposar-vos al sol perquè són fotosensibilitzants i indueixen a l’aparició de taques, dermatitis i irritacions

– Després de banyar-vos, cal eixugar-se  bé la pell perquè l’aigua té un “efecte lupa” i incrementa el risc de cremades.  Fregar amb la tovallola comporta l’arrossegament del fotoprotector, així que després d’eixugar-vos cal que us apliqueu un altre cop el filtre solar.

Us adjuntem les recomanacions de la fundación piel sana7 TRIPTICO Euromelanoma 2016 GENERICOS_Página_1 7 TRIPTICO Euromelanoma 2016 GENERICOS_Página_2

 AUTORS: UBP Joan XXIII
Aquesta entrada s'ha publicat en Estiu, Hàbits saludables i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s