Els factors de risc cardiovascular

INTRODUCCIÓ

Habitualment parlem de factors de risc cardiovascular (FRCV) Trazat ECGen relació amb algunes característiques biològiques o hàbits socials que predisposen a la malaltia coronària.  Tot i això, els principals grups dins de les malalties cardiovasculars (MCV) són les malalties cerebrovasculars (ACV) i la cardiopatia isquèmica (CI).

En analitzar l’evolució d’aquests grups, observem que el descens de les malalties cardiovasculars MCV aquests anys s’ha produït a expenses, fonamentalment, de la disminució de l’ACV, mentre que la mortalitat per CI ha estat augmentant fins a mitjan anys setanta per a, a partir de llavors, estabilitzar-se o fins i tot descendir lleugerament. La imatge de disminució o estabilització de les xifres pot portar a la conclusió falsa que s’ha aconseguit disminuir o mantenir a ratlla l’impacte o càrrega que aquestes malalties estan tenint sobre la societat.

CLASSIFICACIÓ

Els factors que han demostrat tenir una associació causal s’han classificat en dues categories:

 • No modificables: edat, sexe, història familiar
 • Modificables: dislipèmia, hipertensió arterial, diabetis mellitus, tabaquisme, sedentarisme, mala alimentació, obesitat, estrès i ansietat, drogues, anticonceptius orals, etc.

Aquests factors de risc actuen de forma sinèrgica, és per això que se’n fa necessari el control, per tal de poder disminuir la incidència d’aquests factors.

Diferents estudis demostren que l’àmbit laboral és potser un dels més idonis, per tal  d’influir i intervenir en el seu control, ja que en poder actuar sobre alguns d’aquests factors (consells sobre: alimentació, cessació de l’hàbit tabàquic, detecció de xifres elevades de pressió arterial, detecció de xifres elevades de lípids a sang, detecció de xifres elevades de glicèmia, etc.) el fan un marc ideal per realitzar-lo.

SOBRE QUINS FACTORS ACTUAR

Els principals factors sobre els quals proposem actuar, sense menystenir-ne la resta, són els següents:

  DIETA

Tres dels factors de risc cardiovascular (l’obesitat, el colesterol i la hipertensió)  poden reduir-se si adoptem uns nous hàbits a l’hora d’alimentar-nos i apostem per una dieta cardiosaludable.

Cor SaludableLes recomanacions cardiosaludables són:

 • Incloure a la dieta diària fruites i verdures.
 • Prendre cereals integrals.
 • Triar productes lliures de greix: aus sense pell ni greix, carns magres i peix.
 • Emprar, preferentment, oli d’oliva verge.
 • Buscar un equilibri entre les calories ingerides i l’activitat diària.
 • Limitar el nombre d’aliments “zero” i alts en calories: begudes gasoses, llaminadures.
 • Reduir el consum de productes amb greixos hidrogenats que estan molt presents en aliments precuinats i industrials.
 • Moderar la ingesta de sal. Per potenciar el gust és millor utilitzar espècies.
 • Limitar la quantitat de begudes alcohòliques.

 

Cigarret tallat

CESSACIÓ DE L’HÀBIT TABÀQUIC

Els fumadors tenen 3 cops més risc de patir una malaltia cardiovascular que la resta de la població. Això és a causa de dos tòxics presents a la cigarreta: la nicotina i el monòxid de carboni. La possibilitat de presentar una malaltia cardíaca és proporcional al nombre de cigarretes diària fumades al dia i al nombre d’anys que es manté aquest hàbit.

En detectar l’hàbit cal actuar d’immediat per mitjà del consell antitabàquic i actuar segons l’estat en què està el treballador a qui se li ha detectat. Les unitats bàsiques de salut són un bon mitjà per realitzar intervencions mínimes que indueixin canvis a la població treballadora.

SEDENTARISME

La inactivitat física o falta d’exercici es considera un dels majors factors de risc en el desenvolupament de la malaltia cardíaca i fins i tot s’ha establert una relació directa entre l’estil de vida sedentari i la mortalitat cardiovascular. Una persona sedentària té més risc de patir arteriolosclerosi, hipertensió i malalties respiratòries

Cal introduir l’activitat física en les professions sedentàries i la pràctica regular d’alguna pràctica esportiva, amb prou control dels professionals.

Cor Activitat fisica

ALTRES ACTIVITATS EN LES QUALS POT SER D’UTILITAT LA INTERVENCIÓ DE LES UBP

La detecció de:

 • xifres de pressió arterial altes;
 • nivells de glicèmia alts;
 • nivells de colesterol total i LDL-colesterol alts;
 • nivells d’HDL-colesterol disminuïts,
 • altres factors de risc CV.

La detecció d’algun d’aquests nivells anormalment alts (o disminuïts en el cas de l’HDL-CT) fa necessària la intervenció, ja sigui directament de la UBP, o remetent la persona al metge de capçalera o a l’especialista corresponent.

 

Autors: UBP Hospital Germans Trias i Pujol
BIBLIOGRAFIA I ENLLAÇOS
 http://www.fundaciondelcorazon.com/
 • Martin Zurro: malalties cardiovasculars
 • Molina Aragonés, JM. Riesgo cardiovascular, ocupación y riesgos laborales en una población laboral de Catalunya. Medicina y Seguridad en el trabajo. 2008. Vol. LIV. Núm. 212; 91-98
 • Vicente Herrero. M.T et al. Riesgo cardiovascular en la población laboral. Revista Mexicana de Cardiología. Volumen 25. Núm. 2. Abril Junio 2014, pág. 73-81.
 • Castán Fernández, FJ. et al. Factores de riesgo cardiovascular y tipo de actividad en una población laboral. Web INSHT. Núm. 29-2004, pág. 18-43
 • Sánchez-Chaparro, et al. Prevalencia de los factores de riesgo cardiovascular en la población laboral española. Revista Española de Cardiología. 2006; 59 (5); 421-30
 • Úbeda Asensio, R. Prevención del riesgo cardiovascular en medicina de empresa y atención primaria. Salud y Trabajo. Núm. 74 1989
 • De la Iglesia Huerta et al. Grupo de trabajo del INSHT. Factores de riesgo cardiovascular en la población española. Web NINSHT. Núm. 5-2000, pág. 11 a 23
Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Hàbits saludables, Risc cardiovascular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s