Vacunació del personal sanitari de l’ICS contra el xarampió

Embed from Getty Images

Què cal saber del xarampió?

El xarampió és una malaltia vírica aguda caracteritzada per una erupció vermellosa a la pell que pot cobrir tot el cos.

Així mateix, és una malaltia molt greu entre els infants desnodrits i els pot provocar, fins i tot, la mort.

 El xarampió és una malaltia que dóna immunitat per a tota la vida, per tant, un cop patit no es repeteix la infecció. És altament contagiosa. Dura, com a terme mitjà, entre 7 i 10 dies.

La malaltia es pot transmetre habitualment per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades i, menys sovint, per contacte amb objectes recentment contaminats amb aquestes.

El temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des de poc abans del període catarral fins a 4 dies després de l’aparició de la granissada.

Gràcies  a la vacunació, des de l’any 2000 el nombre de casos de xarampió a Catalunya és molt baix, tot i que encara es  presenten casos en persones que vénen d’altres països o en viatgers que retornen de països on hi ha més casos. Quan això succeeix,  pot ser que hi hagi contagis a persones no vacunades i es poden produir brots de la malaltia,  en general, amb un nombre limitat de persones afectades.

També cal tenir en compte la importància de la vacunació entre les persones que treballen en el sistema de salut. Si no estan vacunades poden ser transmissores de la malaltia, tant el personal assistencial com la resta de personal que hi ha als centres.

La mesura eficaç per tal d’evitar la infecció és la vacunació de la població mitjançant la vacuna triple vírica (contra el xarampió, la parotiditis [galteres] i la rubèola).

S’han de vacunar tots  els professionals sanitaris nascuts després de l’any 1966 que no hagin estat vacunats contra el xarampió i que no tinguin constància d’haver patit la malaltia.

La vacunació es realitza en dues dosis (0 i 4 setmanes) per via subcutània. En dones en edat fèrtil, cal esperar un mínim de 4 setmanes per a la concepció.

Les persones nascudes abans de l’any 1966  es considera que han passat la malaltia  en algun moment de la seva infància o adolescència, ja que han viscut  diversos brots epidèmics i, per tant, estan protegides enfront de la infecció.

 Les contraindicacions són les generals de les vacunes vives atenuades:

  • Malaltia febril moderada o greu
  • Embaràs
  • Al·lèrgia a qualsevol dels components de la vacuna
  • Professionals amb immunodeficiència congènita o adquirida
Embed from Getty Images

Des del Servei de Prevenció es realitza una cerca activa dels professionals dels quals es desconeix la immunització enfront de la malaltia, per tal de dur a terme les accions necessàries perquè estiguin protegits.  En els casos d’aquells professionals que, per les seves característiques, no poden rebre la vacunació se n’avaluen les condicions de treball per establir les recomanacions adequades per evitar l’exposició al risc.

MESURES PREVENTIVES

Mesures de prevenció primària (encaminades a disminuir la probabilitat que succeeixi la malaltia)

Vacuna contra el xarampió: és una vacuna fortament recomanada en els treballadors sanitaris.

Mesures de protecció personal: precaucions estàndards i mesures d’aïllament específic (aire), que estan encaminades a protegir la salut dels treballadors i a disminuir la transmissió nosocomial d’agents biològics en el medi sanitari.

Educació sanitària dels treballadors: sobre els agents biològics i els seus mecanismes de transmissió i prevenció en el medi laboral.

Mesures de prevenció secundària (quan l’exposició ja s’ha produït)

Atenció mèdica immediata del personal que ha patit l’exposició.

Si han passat menys de 72 hores des de l’exposició, la vacuna triple vírica pot evitar l’aparició de la malaltia.

Ni la vacuna triple vírica ni la del xarampió es poden administrar a les treballadores embarassades ni a les treballadores i als treballadors immunodeprimits.

Si es tracta d’adults nascuts abans de 1966, a Catalunya, es considera que tenen immunitat enfront del xarampió.

Si per contra es tracta d’adults nascuts després de 1966, si estan immunitzats amb dues dosis (pauta vacunal correcta), no s’ha de fer cap actuació. Si estan immunitzats amb una dosi, cal administrar-los la segona dosi (si fa més de 28 dies de la primera). Si no estan immunitzats, cal administrar-los dues dosis separades per 28 dies.

Si han passat més de 72 hores i fins a 6 dies de l’exposició, l’administració d’immunoglobulina inespecífica pot evitar l’aparició de la malaltia en les persones no immunitzades. A més, està indicada la seva administració en els casos en què la vacuna triple vírica està contraindicada, especialment en dones embarassades i persones immunodeprimides.

Referències consultades

1) Protocol de vigilància de la salut per exposició a risc biològic genèric de l’ICS (PO/VS/05). Àrea de Prevenció de Riscos Laborals

2) L’eliminació del xarampió a Catalunya per a l’any 2000. Bases científiques i programa, Quaderns de Salut Pública, núm. 12

3) Vacunació dels adults, Canal Salut del Departament de Salut

4) Quadern de vacunacions de la CAMFIC

5) Xarampió: preguntes freqüents, Agència de Salut Pública de Catalunya

6) Global measles and rubella, strategic plan 2012-2020, WHO

7) Protocol d’actuació en relació amb l’exposició de les treballadores i treballadors al virus del xarampió

8) Pla d’eliminació del xarampió a Catalunya. SDG Vigilància i Resposta a Emergències en Salut Pública, Agència de Salut Pública de Catalunya

9) Actuació enfront del brot de xarampió, vacunació per als professionals que treballen en centres sanitaris, Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Vacunes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s