Fruites de tardor

És important comprar la fruita corresponent a la temporada de l’any en què estem, ja que és quan es troba en el seu millor moment (en relació amb els nutrients i el gust) i també quan resulta més econòmica.

La tardor és una època rica en fruites que ens aporten energia, vitamines i antioxidants per ajudar-nos a afrontar el fred de l’hivern i prevenir els refredats, reforçant les defenses.

Descobreix les propietats nutricionals de cada fruita, com conservar-la correctament, consells a l’hora de comprar-la i la seva aplicació a la cuina, tant en conserves com en diferents receptes.Fruites de tardor

 

Embed from Getty ImagesFIGUES

La figa és una fruita dolça que es pot trobar al final de l‘estiu i al començament de la tardor. A causa de la seva fragilitat, es consumeix fresca i només durant la tardor, encara que les figues seques són molt típiques del Nadal.

Com el plàtan i el raïm, és de les fruites amb més calories. Altres components que té són la “cradina” (un ferment digestiu), l’àcid cítric i l’àcid màlic, la vitamina A, B1, B2, B3 i C i el ferro. És rica en minerals i fibra

Embed from Getty ImagesCODONY

El codony és una fruita pròpia de la tardor. Es consumeix únicament després de la cocció. Es fa servir  principalment per fer-ne  melmelada, compota o el popular dolç de codony.

Embed from Getty Images RAÏM

El raïm és una fruita rica en antioxidants, que té la seva millor època durant la tardor. Sobretot aporta glúcids, glucosa i fructosa, però també és notable l’aportació de vitamines, en especial A, B, C, i oligoelements com el potassi, el fòsfor o el calci.

Embed from Getty ImagesCAQUI

El caqui és una fruita tropical,  pròpia de la tardor, i resulta molt difícil trobar-la fresca en una altra temporada. El  seu consum és recomanable, ja que és rica en vitamina A i té un alt contingut en vitamina C. Els caquis són rics també en potassi, sucre i glucosa.

Embed from Getty ImagesMAGRANA

La magrana és una fruita refrescant i de gust agredolç que cada cop és més  popular. Són molts els seus beneficis per a la salut, i en destaca el seu gran contingut en antioxidants i el seu poder estimulant del desig sexual, per aquest motiu se la coneix com  “la Viagra natural”.

Embed from Getty ImagesPOMES

La poma és una de les fruites més consumides al món. Tenen la seva millor època a la tardor. El valor d’aquesta fruita són les propietats curatives, en cas de trastorns gastrointestinals.

A Girona, el clima influït per la proximitat del mar, amb una elevada insolació i oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit, així com els sòls amb materials fluvials i bon drenatge, confereixen a aquestes pomes la seva qualitat. La indicació geogràfica protegida Poma de Girona abasta quatre grans varietats de pomes: golden, red delicious, gala i granny smith. La golden, de color verd-groguenc, pell llisa, calibre gran i polpa blanca és consistent i saborosa. La red delicious, vermella, de calibre gran i consistent, és lleugerament dolcenca. La gala, bicolor, de calibre mitjà, molt consistent i de polpa blanca, és fina i lleugerament dolça. La granny smith és una poma de pell de color verd intens, calibre gran, polpa blanquinosa i de gust un xic àcid.

Embed from Getty ImagesPERES

La pera és una fruita habitual en totes les cases. Encara que es poden comprar peres en qualsevol època de l’any, el seu millor moment és la tardor. La pera és una bona font de vitamina C, fibra, potassi i vitamina E.

Embed from Getty ImagesKIWI

El kiwi és una fruita molt rica en vitamina C amb la qual es poden elaborar conserves, begudes, rebosteria o menjar-la fresca.

Embed from Getty ImagesGERDS

Els gerds tenen el seu millor moment des de finals d’estiu fins a l’octubre. La resta de l’any només és possible adquirir-los congelats, enllaunats o en almívar.

Embed from Getty ImagesMORES

Les móres maduren a finals de l’estiu i principis de tardor. Es poden congelar fàcilment per gaudir-ne tot l’any.

Fruita seca

La tardor és l’època de les fruites seques, riques en antioxidants i bona font d’energia. A més, les fruites seques destaquen per la seva facilitat de conservació.

CASTANYES

La castanya és una fruita seca pròpia de la tardor i que, habitualment, s’associa amb el dia de la Castanyada i per als gironins amb les fires de la seva ciutat per Sant Narcís. Gràcies al fet que es poden conservar  amb facilitat, se’n poden trobar fins al final de l’hivern.

AVELLANES

L’avellana és una fruita seca que es pot trobar fresca a la tardor, encara que la seva major demanda es produeix en les festes de Nadal.

NOUS

La millor temporada per comprar nous és el mes de novembre, ja que és quan es troben madures i seques.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Hàbits saludables, Tardor, Vitamines i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s