La grip estacional i l’entorn laboral

Aquesta entrada ha estat realitzada pels nostres companys de la UBP de Lleida

La grip és una malaltia respiratòria contagiosa, causada pel virus Influenza, que es transmet fàcilment de persona a persona. Els virus de la grip es classifiquen per les seves diferències antigèniques en tres tipus: virus de la grip A, virus de la grip B i virus de la grip C. Aquests tipus presenten variacions importants pel que fa al seu material genètic, estructura, reservori, epidemiologia i característiques clíniques. Els virus de la grip A i B són els que tenen més interès sanitari i assistencial. El virus de la grip C podria considerar-se com un més dels nombrosos virus que causen el refredat comú.
Embed from Getty Images

Les epidèmies estacionals de grip (o grip epidèmica) es presenten cada any a l’hivern  (d’octubre a abril, a l’hemisferi nord; de maig a setembre, a l’hemisferi sud).

El virus de la grip resisteix força en un ambient sec i fred. Pot conservar la seva capacitat infectiva durant una setmana a la temperatura del cos humà, durant 30 dies a 0 °C i durant més temps a temperatures més baixes. El virus de la grip es desactiva fàcilment amb l’ús de detergents o desinfectants.

No hem de confondre el refredat amb la grip, tot i que el refredat comú també és una malaltia causada per virus. La grip comença de cop, amb febre alta (39 o 40ºC), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants). La febre que provoca la grip dura de quatre a cinc dies, i la tos i el cansament poden allargar-se fins a tres setmanes.

La grip es transmet per gotes que s’expulsen quan el malalt tus o esternuda. Aquestes gotes no viatgen per l’aire més enllà d’un metre. Per tant, perquè es produeixi el contagi cal proximitat entre la persona malalta i la possible receptora.

També es pot transmetre per algun mecanisme indirecte, quan es toquen objectes contaminats per les secrecions d’una persona infectada. La transmissió més habitual per aquesta via és el contacte de les mans amb aquestes superfícies i després amb les mucoses.

Embed from Getty Images

COM ATURAR LA GRIP A L’ENTORN LABORAL SANITARI

El personal sanitari ha de recomanar a la població, sobretot als grups de risc, la vacunació antigripal.

Als hospitals i centres d’atenció primària i domiciliària de l’ICS, els professionals han de tenir en compte les precaucions estàndards per evitar contagiar-se per gotes i per contacte. Aquestes mesures han de minimitzar el contagi entre pacients i entre pacient i professional de la salut.

La vacunació contra la grip dels treballadors dels centres sanitaris és la millor mesura per immunitzar-se contra aquesta malaltia. La vacuna s’administra anualment a partir del mes d’octubre.

La composició de la vacuna d’aquesta temporada té dues soques noves respecte a l’anterior; es manté la soca A (H1N1) i són noves les soques A (H3N2) i la B. La vacuna antigripal trivalent recomanada per a la temporada gripal 2015-2016 a l’hemisferi nord ha d’incloure:

 • Una soca anàloga a l’A/California/7/2009 (H1N1) pdm09
 • Una soca anàloga a l’A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2)
 • Una soca anàloga a la B/Phuket/3073/2013 (llinatge Yamagata)

Les raons per les quals s’ha de vacunar de la grip un treballador de qualsevol institució sanitària són:

 • per autoprotegir-se,
 • per no ser un organisme vector de la grip i protegir els pacients i familiars,
 • per coherència i responsabilitat davant els pacients i la societat.

Tots els treballadors de centres sanitaris són personal diana per a la vacunació contra la grip, però ho són especialment:

 • els treballadors diagnosticats d’una patologia crònica,
 • els treballadors sanitaris que atenen pacients amb patologies cròniques,
 • les treballadores embarassades,
 • els treballadors no sanitaris de centres assistencials que fan atenció al públic.

Els treballadors de l’ICS podran rebre aquesta vacuna als centres mateixos on treballen i a les unitats bàsiques de prevenció (UBP), on també poden aclarir dubtes freqüents en relació amb la vacuna antigripal com ara:

vacunat

Actualment s’utilitzen les vacunes inactivades, que no tenen virus capaços d’infectar i que, per aquest motiu, no poden provocar la malaltia. La immunitat protectora es desenvolupa una o dues setmanes després de la vacunació. Es pot donar el cas que una persona recentment vacunada hagi estat exposada a la malaltia abans que els seus anticossos es formin i que, per tant, pugui patir igualment la grip.

 • Qui fa la recomanació de la composició de la vacuna de la grip cada any?

L’OMS convoca un grup d’experts que analitzen les dades aportades pels països en relació amb la circulació de virus gripals, tant a l’hemisferi nord com a l’hemisferi sud. A partir d’aquí, fan la recomanació de les soques que es preveu que circularan a la campanya anual. És per aquest motiu que la vacuna té una efectivitat diferent cada any, que va en funció de si els virus gripals previstos a la vacuna s’ajusten als virus gripals que infecten aquell any la població d’aquell hemisferi.

 • Estic embarassada, m’he de vacunar?

Sí. La vacuna antigripal està recomanada en embarassades durant la temporada de grip. Hi ha estudis que reporten que en embarassades no vacunades la infecció per virus Influenza presenta més risc de grip greu, hospitalització, mort fetal, mort perinatal, part prematur i retard en el creixement intrauterí del fetus.

La vacuna antigripal proporciona protecció a la mare i el nadó, a causa del pas d’anticossos a través de la placenta. La vacuna antigripal és segura, tant per a la mare com per al nadó.

Bibliografia

 La grip. Canal Salut. Generalitat de Catalunya

 Els professionals sanitaris davant la grip i la vacunació.

Secretaria de Salut Pública

 Guia tècnica per a la campanya de vacunació antigripal estacional 2013

Campanya 2013-2014. Programa de vacunacions. Agència de Salut Pública de Catalunya

 OMS | Las vacunas antigripales

 OMS: La gripe, una amenaza imprevisible

 OMS | Gripe (estacional)

 Vacunacions. Agència de Salut Pública de Catalunya …

Les vacunes contra la grip i la pneumònia són mesures de prevenció primària molt efectives per evitar l’agreujament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica. InfoICS

Vacunación de gripe en trabajadores sanitarios. Por qué se vacunan y por qué no se vacunan. Revista Elsevier

La vacunació antigripal en el professional sanitari – Clínic Barcelona Hospital Universitari

Campaña de vacunación antigripal y antineumocócica 2013-2014. Preguntas y respuestas frecuentes para profesionales de la salud. MurciaSalud

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Assistència sanitària, Grip, Vacunes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s