Llenties amb crema de carbassó i formatge

Els companys de la UBP Metropolitana Nord han preparat aquesta recepta de tardor.


ENERGIA EXTRA PER A LA TARDOR

Els canvis d’estació comporten, en moltes ocasions, canvis en el nostre estat d’ànim. L’arribada de la tardor, amb els dies més curts i les temperatures més baixes, ens obliga a una readaptació de tot l’organisme,  el qual (després de les vacances) ha de recuperar un ritme que requereix més energia. Per tant, hem d’incloure en la nostra dieta aliments com ara pasta, arròs, llegums o patates que aporten energia i són pobres en greixos. Tampoc no han de faltar-hi les vitamines i els minerals, els cítrics, més típics de la tardor i l’hivern, que contenen importants quantitats de vitamina C, que té efectes beneficiosos per a la prevenció de refredats. En la tercera edat, l’administració de seleni, zenc o vitamina E (que actua com a antioxidant) contribueix a reduir les infeccions respiratòries. Cal recordar que l’estrès pot fer que en perdem.

Llenties amb crema de carbassó i formatge

Temps: 30 minuts

Les llenties, com tots els llegums, tenen un alt contingut proteic per ser vegetals; és per això que quan cuinem llegums no necessitem afegir tall per completar l’equilibri de l’àpat.  En aquest cas, he volgut afegir-hi formatge per a aquells nens que encara poden necessitar una ajuda per ‘entrar’ a menjar les llenties. Amb el carbassó i la ‘Maizena’  es farà la beixamel que és el que dóna la consistència cremosa al plat.

Components

Llenties: convertir-se en expert en llenties no és cosa fàcil, perquè n’hi ha moltes varietats.  El que sí que he comprovat, al llarg del temps, és que malgrat el que diguin els paquets, totes milloren si les deixes en remull almenys 6 hores.  A mi, personalment, m’agrada recomanar les llenties vermelles. Les llenties vermelles són molt suaus i tenen uns 27 g de proteïna per 100 g de producte, cosa que les fa especialment interessants per oferir-les sense tall com a plat únic.
Per equilibrar-les en hidrats de carboni afegirem ceba o porro, carbassó i farina de blat de moro, ‘Maizena’, que donarà suport cremós al formatge. En definitiva, farem una beixamel clareta per amanir les llenties.

Preparació
(4 racions)


per a la crema de carbassó i formatge:

200 g carbassó pelat i trossejat
150-200 ml de brou Aneto de verdures, pollastre o similar…
50 g de ‘Maizena’
60 g de ceba o porro
20 ml. d’oli d’oliva
4 formatgets Caserio Light o similar

per a les llenties:
200 g  de llenties vermelles  ecològiques, paquets de 500 g

El dia abans a la nit o almenys 6 hores abans, deixeu les llenties en remull.
Poseu-les a bullir en aigua abundant durant uns 30-40 minuts (depèn de la qualitat i del temps previ de remull, de si és més o menys temps… , així que al cap de 30 minuts en farem un tast). Un cop cuites les hem de colar i deixar-les escórrer.

Mentre les llenties van bullint, feu la crema de carbassó i formatge.  Talleu el carbassó a daus i feu-lo al vapor.  Només uns 10 minuts.  Poseu la ceba picada fina (o el porro) a sofregir amb l’oli i, quan el carbassó sigui tou, afegiu-lo al sofregit de ceba, amb 100 ml de caldo, i deixeu que faci  “xup-xup”, a foc lent, 10 minuts més.  Quan faltin dos o tres minuts, desfeu la ‘Maizena’ en 50 ml de caldo fred,  i afegiu-ho, tot remenant per evitar grumolls . Retireu-lo del foc i  poseu-lo  al “Minipimer” o a la batedora amb els formatgets.  Tritureu-lo i afegiu-hi, o no, més brou segons l’espessor que vulgueu obtenir.

Barregeu les llenties amb la crema… i al plat.

Balanç nutricional

Hidrats de carboni … … …35 g= 140 kcal
Fibra … … … … … ….          9,6  g= 20 kcal
Proteïnes … … … … … .…  15 g= 60 kcal
Lípids … … … … … … …     8,5 g= 76 kcal
————————————————
Total calories/ració   … …296 kcal

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Hàbits saludables, Tardor i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s