DÈFICIT DE VITAMINA D EN PERSONAL SANITARI II

 

20140521_110718 Montar caixes 1_taula_montada

 

 

 

 

UNA INVESTIGACIÓ INTERESSANT SOBRE VITAMINA D I PROFESSIONALS SANITARIS

Us volem presentar un estudi que compara els nivells de vitamina D entre professionals sanitaris d’hospital i de primària, i que conclou que hi ha diferències significatives atribuïbles al treball en espais interiors i a la poca exposició solar en horari extra-laboral.

Es tracta d’un treball realitzat a Israel, publicat a la revista on line Osteoporosis International, amb data 30 de gener de 2015.

L’objectiu de la investigació és  comparar els nivells de vitamina D entre metges d’hospital amb metges de l’àmbit d’atenció primària, específicament en els mesos d’hivern i identificar factors de risc associats.

L’ estudi va ser dirigit pel  Servei de Medicina Interna i la Unitat d’Endocrinologia d’un hospital docent de 850 llits, el Centre Mèdic Shaare Zedek de Jerusalem.  A priori es van reclutar 101 metges, 20 dels quals es van excloure perquè estaven prenent suplements vitamínics.  Per tant, la participació real fou de 81 professionals:  43 d’hospital i 38 de l’àmbit d’ atenció primària.

Cada subjecte va emplenar un qüestionari amb les seves dades de filiació i sobre ingesta dietètica, exposició al sol, horari i torn de treball i relatives a l’historial mèdic. Les variables quantitatives incloses a l’estudi van ser l’edat, nombre de vasos de llet consumits diàriament i  còmput d’hores de treball per dia i setmana. Les variables categòriques foren sexe, estat civil, exposició diària al sol (de >15’ o de <15’, amb o sense utilització de cremes protectores solars), origen ètnic (jueu/àrab), indumentària religiosa (pell exposada o tapada per la vestimenta), treball nocturn, malabsorció crònica, diarrea recent i zona de residència.

Es va analitzar els nivells en sèrum de la 25-OH-Vitamina D per tècniques d’ immuno-assaig- quimioluminiscència, considerant com a normals els nivells per sobre de 20ng/ml. Entre 20-10ng/ml es van considerar d’insuficiència i per sota de 10ng/ml de deficiència.

Pel què fa als resultats, els nivells de vitamina D dels metges d’hospital van ser significativament inferiors als dels metges de família (15±6 versus 19.7±6 ng/ml: p<0.001). Les diferències es mantenien significatives a l’ estratificar pels 3 graus de suficiència, insuficiència i deficiència de vitamina D.

Tanmateix els metges d’hospital presentaven, de forma significativa, una menor exposició al sol en totes les facetes de la seva vida, laboral i personal.

D’acord a les anàlisis efectuades, les variables determinants associades de manera significativa als nivells de vitamina D van ser l’edat, l’ exposició diària al sol, la nocturnitat, l’ ètnia i el lloc de treball (hospital/comunitat).

En l’apartat final de la discussió, els autors conclouen que la investigació mostra que els metges que treballen a l’hospital tenen nivells de vitamina D significativament inferiors en comparació als que ho fan en la comunitat.  Com a conclusió final, assumeixen  que el factor principal de risc d’hipovitaminosi D -l’ exposició limitada al sol-, existeix, de fet, en ambdós col·lectius i què es constaten nivells d’insuficiència vitamínica en ambdós grups.

CONCLUSIONS

Tenint en compte les aportacions d’aquesta i altres investigacions al respecte, que posen de manifest l’elevada prevalença de nivells deficitaris de vitamina D tant a la població general com entre el personal sanitari, les recomanacions preventives que llancem des del blog són:

1.Mesures de prevenció a la feina

Treballar fent salut

  • Aprofiteu les pauses establertes per prendre el sol, sortint a l’exterior de l’hospital o del CAP.
  • Esmorzeu en espais assolellats (cafeteria del centre, recinte hospitalari).
  • Feu part del trajecte de casa a la feina a peu o en bicicleta.
  • Si podeu escollir, descarteu desplaçaments en metro i aneu en autobús.
  1. Mesures de prevenció fora de la feina

Reforçar hàbits nutricionals i d’estil de vida saludables

  • Incrementeu el consum d’alimens rics en vitamina D: peixos grassos (salmó, sardina, tonyina, verat, arengada), rovell  de l’ou, llets i cereals fortificats  amb vitamina D.
  • Participeu i gaudiu d’ activitats d’oci i esportives a l’aire lliure, afavorint una exposició regular i responsable al sol.
  1. Cribatge dels nivells de vitamina 25 (OH) Vitamina D
  • Si considereu que compliu criteris d’alt risc per tenir una hipovitaminosi D –patró de baixa exposició solar i consum escàs d’aliments rics en vitamina D-, feu-vos un cribatge, preferentment en els mesos d’hivern (estació més desfavorable i de màxima sensibilitat de la prova).
  • En funció dels resultats, se us recomanarà tractar la deficiència amb vitamina D a dosis terapèutiques o com a suplement en el cas de presentar una insuficiència lleu.

 

BIBLIOGRAFIA RECOMANADA
Article publicat pel Department of Internal Medicine and Endocrine Unit, Shaare Zedek Medical Center, Jerusalem, Israel & Faculty of Medicine, Hebrew University de Jerusalem:  Vitamin D deficiency among physicians: a comparison between hospitalists anc community-based physicians. Munter G, Levi-Vineberg T, Sylevetsky N. Osteoporos Int. 2015 Jan 30. PMID: 256347721.
Article del Servicio de Prevención de Riesgos Laborales. Hospital Universitario La Princesa, Madrid: Prevalencia de hipovitaminosis D en población trabajadora sanitaria. Pérez Bermúdez B. , Aranda Vizcaíno M.A., et al.  Med Segur Trab (internet)2012; 58 (229) 335-344.
1 Article original en format PDF facilitat pel Servei d’obtenció de documents de la Biblioteca de la Universitat de Lleida.
Aquesta entrada s'ha publicat en Hàbits saludables, Vitamines i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s