DÈFICIT DE VITAMINA D EN PERSONAL SANITARI I

20150617_085548

Treballar a l’ atenció primària és més saludable que treballar a l’hospital?

Per respondre a aquesta pregunta, a priori, hauríem de saber a què ens referim quan parlem del terme “saludable”.  Així doncs, des de l’Àrea de Prevenció de Riscos Laborals ens plantejaríem aportar dades comparatives sobre la seguretat dels edificis i les seves instal·lacions, la qualitat de l’aire dels espais interiors, xifres de la sinistralitat laboral de cada àmbit o sobre les diferències obtingudes en l’avaluació de les dimensions psicosocials del treball.

A més, no és el mateix parlar d’espais higiènics i segurs que abordar aspectes de confort i salubritat de l’entorn físic. Treballar en un soterrani o dins d’un bloc quirúrgic no és el mateix que passar consulta en un despatx lluminós i ventilat amb finestres amb vistes al món exterior.

La qüestió, doncs, es podria defensar de moltes maneres i, per  tant, en funció del criteri emprat, la resposta es decantaria cap al sí o cap al no.

Però a banda de la complexitat i la diversitat dels riscos associats a les activitats sanitàries,  el benestar i la percepció de gaudir a la feina dels professionals de la salut, també està influenciada per  factors personals i extra-laborals que interactuen i que tanmateix condicionen l’estat de salut en el què es troba cadascú.

Atès que no sempre tenim les millors condicions ambientals en el lloc de treball, en aquesta aportació volem incidir en la necessitat de prendre’n consciència i en proposar mesures de prevenció per compensar-les.

Ja per ser més concrets, volem incidir en els beneficis de l’exposició al sol com la principal font de síntesi de vitamina D.  La seva deficiència, molt estesa en la població general, segons la investigació que us volem ressenyar, assigna al personal sanitari “d’ hospital” la categoria de “grup d’alt risc” de desenvolupar la hipovitaminosi, en comparació al personal sanitari que exerceix en la comunitat.  El factor explicatiu d’aquest increment de risc és la menor exposició al sol associada al treball en espais tancats i als torns en cap de setmana, i a un estil de vida, en definitiva, que resta oportunitats per estar a l’aire lliure i prendre el sol.

La vitamina D

La vitamina D, liposoluble, a banda de ser un micronutrient essencial,  és una hormona involucrada amb el complex sistema endocrí que regula l’ homeòstasi mineral protegint la integritat de l’esquelet i modula el creixement i la diferenciació cel·lular en una àmplia varietat de teixits. En resum, la vitamina D té dos funcions principals: la regulació del calci i el fòsfor i la modulació de la resposta immune.

S’han publicat nombrosos treballs que evidencien una alta prevalença de dèficit de vitamina D en la població general.

La principal font de vitamina D prové de l’exposició de la pell a la llum solar (90%). En l’ epidermis la radiació solar transforma el 7-deshidrocolesterol en colecalciferol mitjançant l’acció dels raigs ultraviolats B. El 10% restant s’obté directament dels aliments, especialment dels greixos del peix.

El dèficit de vitamina D s’associa a exposició al sol inusualment baixa, combinada amb una ingesta pobre d’aliments que contenen vitamina D o a processos que cursen amb malabsorció dels greixos i que en dificulten el seu aprofitament.

El dèficit de vitamina D accelera l’ osteoporosi i es relaciona amb malaltia cardiovascular, alteracions cognitives, càncer de mama, pròstata i colon, malalties autoimmunes  i incrementa la mortalitat per totes les causes.

Els experts recomanen fer un cribratge de 25-OH Vitamina D als individus amb alt risc de patir una deficiència, com ara les persones amb exposició limitada al sol, els que fan dieta amb baix consum de làctics fortificats i peix blau, estats de malabsorció i mal nutrició així com els habitants de països de latituds septentrionals o en aquells on les normes culturals exclouen l’exposició regular al sol.

Nivells de vitamina D-2

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Hàbits saludables, Vitamines i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s