La feina i la calor

Quan arriba l’estiu i fa molta calor, els mecanismes d’adaptació del cos, com ara la suor, es posen en marxa per mantenir estable la temperatura corporal. El fet de realitzar tasques pesades o treballs a l’exterior a temperatures elevades pot portar el cos al límit i ocasionar accidents de treball. El risc augmenta a mesura que puja la temperatura; per això, és important que les empreses i les persones que fan feines a l’aire lliure o en ambients calorosos adoptin unes mesures senzilles de prevenció i estiguin atentes a símptomes (com la fatiga, el mal de cap o el vertigen) que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor.

La causa d’aquests problemes no és només la temperatura elevada, sinó també l’acumulació excessiva de calor a l’organisme (que es pot produir tant per les altes temperatures, com per la calor que genera el cos quan es fan activitats físiques intenses). A més, hi ha factors personals que incrementen el risc d’accident com, per exemple, les malalties que els treballadors pateixen (patologies cardiovasculars o respiratòries, diabetis, etc.)

 

L’estrès tèrmic per la calor resulta especialment perillós en treballs que es fan a l’aire lliure       (com en la construcció, l’agricultura o les obres públiques) ja que, pel fet de tractar-se d’una situació perillosa que fonamentalment només es dóna els dies més calorosos d’estiu, no solen haver-hi programes específics de prevenció de riscos com hi ha en els casos dels treballs on l’estrès per la calor és un problema al llarg de tot l’any.

 

El disconfort per la calor no té una condició mèdica, com ara el cop de calor o similars, i per tant no es considera un risc per a la salut. Les persones que treballen en ambients d’oficina és poc probable que pateixin aquests tipus de malaltia, atès el poc treball físic associat a la seva feina. En aquests casos s’experimenta una sensació de disconfort a causa de l’augment de la temperatura i la humitat. Aquestes molèsties, generalment, es poden gestionar a través d’accions com ara:

 

  • generar corrent d’aire;
  • posar en marxa l’aire condicionat;
  • beure aigua fresca;
  • usar roba solta i de teixits lleugers.

Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS)”

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Hàbits saludables i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s