Declaració de Luxemburg

logo_transparentLa promoció de la salut en el treball es basa a unir els esforços d’empresaris, treballadors i societat per millorar la salut i el benestar de les persones en el lloc de treball.

Això es pot aconseguir mitjançant les actuacions següents:

 • Millorar l’organització i les condicions de treball.
 • Promoure la participació activa.
 • Fomentar el desenvolupament individual.

Introducció

Les bases de l’activitat general, en matèria de promoció de la salut en el treball, les proporcionen dos factors. El primer és legal: la Directiva marc en seguretat i salut (Directiva 89/391/CE del Consell, transposada a la legislació espanyola mitjançant la Llei 31/95, de prevenció de riscos laborals, de 8 de novembre [BOE núm. 269 de 10-11-95]) que va preparar el terreny  per a una reorientació de la legislació i de l’exercici tradicional de la seguretat i la salut en el treball. El segon és l’interès creixent que desperta el lloc de treball com a camp d’actuació de la salut pública.

Una població treballadora sana, motivada i ben preparada és fonamental per al futur del benestar social i econòmic de la Unió Europea. Per tant, la Comissió Europea ha donat suport a una iniciativa per establir una Xarxa Europea per a la Promoció de la Salut en el Lloc de Treball.

Aquesta iniciativa està en consonància amb l’article 129 del Tractat sobre la Unió Europea i amb el Programa per l’acció, sobre promoció de la salut, l’educació i la formació en el marc d’acció del camp de la salut pública (núm. 645/96/CE). La Xarxa Europea inclou organismes dels estats membres i dels països de l’Àrea Econòmica Europea, els quals actuen com oficines nacionals de contacte (suboficials).

L’objectiu de la Xarxa és identificar i difondre exemples de bones pràctiques en promoció de la salut en el treball, mitjançant l’intercanvi d’experiències i coneixements. Amb això, la Unió està  encoratjant els estats membres a posar la promoció de la salut en un lloc destacat de les seves llistes de prioritats i a incorporar els temes de salut laboral en els programes de les seves polítiques respectives.

Els reptes del segle XXI per al món del treball

El món del treball està experimentant grans canvis i aquest és un procés que continuarà en els propers anys. Algunes de les qüestions claus que se’ns presenten en relació amb aquest tema són:

 •  La globalització.
 • L’atur.
 • L’ús creixent de les tecnologies de la informació i la comunicació.
 • Els canvis en les polítiques d’ocupació (com ara el treball a temps parcial, el treball temporal, i el  teletreball).
 • L’envelliment de la població treballadora.
 • La importància creixent del sector de serveis.
 • La reducció de personal (terme tècnic que fa referència a la disminució de les plantilles de treballadors en grans indústries).
 • L’increment del personal en les petites i mitjanes empreses (pimes).
 • L’orientació cap al client i la gestió de la qualitat.

El futur de les empreses depèn, en gran mesura, d’aconseguir un personal ben preparat,  motivat i sa.

La promoció de la salut en el treball pot jugar un paper important en la preparació i l’equipament dels treballadors i de les organitzacions per afrontar aquests canvis.

Promoció de la salut en el lloc de treball: una inversió de futur

La seguretat i salut en el treball han contribuït significativament a la disminució dels accidents i a la prevenció de les malalties professionals. No obstant això, s’ha fet evident que per si soles no poden fer front als reptes esmentats anteriorment.

La promoció de la salut en el treball pot redundar en la disminució de les malalties i els costos derivats d’aquestes, en un increment de la productivitat, així com en una població treballadora més sana, més motivada, amb la moral més alta i en un millor clima laboral.

La promoció de la salut en el treball és una estratègia empresarial moderna, que aspira a la prevenció dels riscos professionals (incloent-hi les malalties relacionades amb el treball, els accidents, les lesions, les malalties professionals i l’estrès) i a l’augment de la capacitat individual de la població treballadora per mantenir la seva salut i qualitat de vida.

Per saber-ne més: http://www.enwhp.org/

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Qui som i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s