Exercici físic i patologia oncològica

Existeix evidencia de que l’activitat física té un paper important en la prevenció del carcinoma de mama, de colon i en altres tipus de neoplàsies. La darrera publicació de l’ACS (American Cancer Society) indica que l’exercici físic regular pot reduir el risc de patir càncer de mama, colon, endometri, i carcinoma avançat de pròstata i, molt possiblement, càncer de pàncrees.

En el cas dels càncers de mama i colon, s’ha demostrat que l’activitat física representa un factor de risc modificable que cal recomanar per la seva prevenció.

Per aconseguir un efecte protector, es recomana efectuar un mínim de 150 minuts d’activitat de moderada intensitat a la setmana o 75 minuts d’activitat d’elevada intensitat, recomanacions que també ha efectuat l’ACSM (Escola Americana de Medicina de l’Esport).

També existeix evidencia de que l’activitat física pot influenciar sobre el pronòstic de determinats tipus de càncer, especialment el càncer de mama. Són múltiples els estudis que relacionen una disminució en la mortalitat per aquest tipus de càncer i sembla que existeix un efecte dosi depenent: Com major és el nivell d’activitat física majors són les taxes de supervivència, però també és eficaç per millorar la qualitat de vida, l’estat cardiovascular global o el cansament relacionat amb aquesta malaltia.

Aquesta mateixa relació s’ha trobat en pacient afectes de càncer de colon: Son molts els estudis que confirmen que l’activitat física disminueix les recurrències de la malaltia i millora la supervivència del pacients. Altre estudis actualment en marxa han mostrat dades inicials que associen un millor pronòstic en pacients amb càncers de pulmó, cerebrals, pròstata i diversos tipus de càncer ginecològic.

En darrera instància, cada cop hi ha major evidència que l’activitat física és beneficiosa en el tractament pal·liatiu del malalt oncològic, millorant el seu estat físic, la seva tolerància a l’esforç i influencia el seu estat emocional  i l’abordatge de la malaltia. Les millores en la supervivència al càncer fan créixer les expectatives sobre la influència de l’ exercici físic en el maneig d’aquests pacients.

Bibliografia:

Eickmeyer SM, Gamble GL, Shahpar S, Do KD. The role and efficacy of exercise in persons with cancer. PM R. 2012 Nov;4(11):874-81.

Clague J, Bernstein L. Physical activity and cancer. Curr Oncol Rep. 2012 Dec;14(6):550-8.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Exercici físic i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Exercici físic i patologia oncològica

 1. Rosa ha dit:

  Todo esto no es nuevo, para muchos “eso eran tonterias y formas de perder el tiempo”.
  Como siempre, el tiempo pone las cosas en su sitio. Saldrán muchas más cosas.

  • riscosucp ha dit:

   Bon dia Rosa,
   Gràcies pel teu interés. Per nosaltres no té res de tonteries ni de formes de perdre el temps. Creiem que adoptar estils de vida saludables és la millor prevenció a gran part de les formes d’emmalaltir.

   Anima’t a enviar-nos aportacions.
   Salutacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s